18) Mbarara – Kampala

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt zijn we vertrokken uit het koloniaal hotel. Het aantal kilometers wat we vandaag moesten rijden bedroeg 280. Uitsluitend over het asfalt. Tijdens de rit moesten wij met regelmaat schuilen omdat het met bakken uit de lucht kwam. De eerste keer was bij een winkeltje waar wij een colaatje met een soort oliebol erg smakelijk en het deed ons aan oud en nieuw denken. De bui trok gelukkig snel weg. Kilometers goed asfalt waardoor we snel opschoten richting onze eindbestemming Kampala. De tweede bui was een serieuzere. De lucht werd zwart en op juiste moment barstte het los. We hadden een overkapping gevonden maar de wind blies de regen onder het afdakje. Een vriendelijke man nodigde ons uit om bij hem in huis te schuilen. Naast stond een prachtig gevulde boom vol met avocado’s. Twintig minuten duurde de bui. Ondanks dat het donker was zijn we weer vertrokken en het weer werd alleen maar beter. Tijdens een sanitaire stop troffen wij een parkeerplaats aan met zeer opdringerige verkopers. Als er een auto stopten rende ze naar de raampjes en probeerden hun waren te verkopen. Ze verkochten sate stokken, mais, flensjes etc. Ook probeerden zij het bij ons maar wij hebben al het aanbod afgeslagen. Ze vonden het vreemd dat wij niets kochten. Teleurgesteld liepen zij terug op zoek naar een nieuw slachtoffer. Tegen de middag naderden wij Kampala en de verkeersdrukte nam toe. Het is heerlijk rijden, je schiet op maar het blijft levensgevaarlijk omdat  bestuurders inhalen terwijl het niet verantwoord is. Ze drukken ons van de weg af omdat ze denken dat zij meer recht hebben dan wij. Wij begrijpen zeker dat de twee Austrilische motorrijders vorige week tijdens een frontale botsing om het leven zijn gekomen. We waren zeer blij met de GPS die ons naar onze eindbestemming heeft geloodst. Het rijden in Kampala was een heidens karwei. Er stonden stoplichten maar ook al stonden ze op groen er wordt niet gereden. Een politieagent bepaald wie er mag rijden. Dat is even wennen. Een drukte van belang. Soms kruipend je een weg banen tussen al die auto’s maar vooral de vele brommers die kris kras langs je heen scheuren. Het weer was omgeslagen en de zon brandde weer volop. Bij het hotel aangekomen werden de poorten door beveiliging geopend. Als eerste hebben wij een koud biertje gedronken ter afsluiting van de rit van vandaag. Daarna gedouched met koud water en later kwam de monteur met een hulpje de motoren ophalen. Gek om te zien dat er een ander op je motor weg reed. Het is toch een beetje na drie weken je motor geworden. Maar alles is goed afgerond. Na de avond maaltijd zijn we naar bed gegaan. Het was erg onrustig in het hotel vanwege een bijeenkomst van de Rotary.

 

3 gedachten over “18) Mbarara – Kampala”

  1. En zo is dit dan toch het laatste verhaal op de site alweer! Wauw, wat zijn het weer avonturen. Ik heb er zeer van genoten.
    En met die Rotary voelde je je vast al weer een beetje thuis in Laren Kees!
    Vast hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Deze keer vierden we het voor het eerst sinds een aantal jaren niet samen. Dat gaan we inhalen waarbij alle verhalen nog eens fijn de revue mogen passeren.
    Kees en Paul, een goede terugreis en thuiskomst. Ga lekker weer landen in Nederland in letterlijke en figuurlijke zin.

  2. Goeie vlucht, misschien zie je onze zoon nog in Kampala 🙂 maar misschien ook niet, want hij gaat morgenavond naar Rwanda, in een truck mee.
    Mooie verhalen en jullie hebben alles wel heel intensief meegemaakt en beleefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.