10) Murchinson Falls – Hoima

Het was weer vroeg dag. De wekker ging al om kwart voor zes. We wilden om 6 uur op de motor zitten omdat we naar de chimpansees gaan . De tracking zou om 8 uur starten en het was 60 km verderop. Het was nog veel te donker om te rijden maar de bagage werd door ons op de motoren geplaatst. Ook hadden we weer een ontbijt besteld en de zak met onze naam erop stond al voor ons klaar. We hadden beide 2 boterhammen met pindakaas besteld dus laten we die maar snel even nuttigen zodat we wat in onze maag hebben dachten wij. Maar het brood was zo droog dat het een hele kunst zou worden deze beide bammetjes weg te werken. Een flesje water werd gebruikt om het proces te versnellen maar dat hielp ook niet genoeg. We hadden beide 1 boterham  met moeite weg gekregen en de rest verdween in de vuilnisbak. We wilden net weg toen er en personeelslid kwam met de vraag of we nog even de nacht wilde afrekenen. Een diepe zucht van onze kant en weer verteld dat er ergens en fout is gemaakt en dat ze het zelf maar moesten oplossen. We hebben de telefoonnummers van de organisatie gegeven want wij hadden geen zin meer in een discussie. Het was door dat gedoe al bijna half 7 toen wij de lodge verlieten. Het gas ging er weer op maar dat bleek erg lastig. Niet aleen was de weg weer van een erbarmelijke kwaliteit  ook de opkomende zon benam een goede kijk op de weg. Zo snel mogelijk het park door gereden met regelmatig  apen langs de weg die ons verbaasd aan keken. Om precies 8 uur kwamen we bij het gebouw van de “chimps trekking”. Een ranger heette ons welkom en gunde ons eerst een kopje koffie en thee. Ondertussen kregen we wat uitleg wat wel en wat niet te doen als je in de buurt van die beesten kwam. De vrouwelijke ranger was erg aardig en vroeg of we bezwaar hadden als er een stagaire mee zou gaan. Dat vonden wij prima  en zo gingen wij met z`n vieren op stap. Wij dachten dat het met en hele groep zou zijn. Het was vochtig en warm. Wij hadden onze motorjassen over de stoel heen gehangen om het vocht van de afgelopen uren te doen verdampen. Maar het verzoek van de ranger om onze motorjassen wel mee te nemen omdat het plots kan gaan regenen. Dat was een tegenvaller omdat onze jassen nu helemaal verzadigd zouden worden van het zweet. Het is Afrika dus gewoon incasseren. De chimps leven in een oerbos en dat was goed te zien. Weinig licht vanwege de vele bladeren maar prachtig om er in te lopen. Vele geluiden van vogels maar we moesten stil zijn voor de chimps. Aan de hand van het geluid wat zij produceren worden zij getraceerd. Plotseling zag de ranger een chimp. Dat was een makkie omdat deze aap enorm zat te urineren en geen klein beetje. De meeste apen eten alleen hun vruchten in de toppen van de bomen en weten elkaar goed te vinden. Af en toe hoor je een enorm gekrijs. Even checken of iedereen er is zo vertelde de ranger. Ze kwamen niet uit de bomen. Het was moeizaam om ze te spotten maar op de terugweg zagen wij een groot mannetje zitten die voor ons poseerde. Een pracht exemplaar. Goed op foto en film. De ranger vroeg ons of wij de weg nog terug wissen en dat vroeg zij op een kruising. Wij kozen uiteraard het verkeerde pad. Je bent daar zo verdwaald. Kees heeft eindelijk zijn mahonieboom gevonden. Bij terugkomst was de vrouwelijke ranger nieuwsgierig over onze reis. Zij vroeg of wij door de wildparken waren gereden. Toen wij bevestigend antwoordden viel haar mond open van verbazing. Zij vroeg specifiek of dat niet gevaarlijk was met al die leeuwen. Wij keken haar aan  en vond dat meer en vraag van ons aan de ranger. Wij zijn het park uitgereden richting Hoima. Een grote plaats waar wij konden pinnen. Vooraf hebben wij ons gemeld bij een prachtig complex buiten het dorp. Mooie tuinen kortom een paradijselijke plek. We wilden jullie graag informeren maar de twee internetcafe’s hadden computers die zo traag waren dat je ze zelf moest aan slingeren. Terug naar ons mooie verblijf om daar verder uit te rusten en te relaxen. Omdat er wifi was hebben wij het met een der Iphone het verslag gemaakt maar helaas is het gehele verhaal verdwenen. Er stond een uitgebreid lopend buffet met een ruim assortiment lekkernijen waaronder, rijst, vis, beef, soep, salade. Het enige nadeel was dat er een grote groep Medelanders neer streek. Dan heb je direct een bult lawaai in de tent. Een oudere vrouw droeg een PSV shirt in broek gestoken. Het zag er echt niet uit. Paul wilde contact maken als trouwe fan van PSV maar Kees zei als je dat doet dan ga je alleen maar verder de reis afmaken. Paul dacht even na over Kees zijn aanbod en heeft zich weten te herpakken. We hadden een heerlijk kamer met twee grote bedden en heel veel ruimte. De warme douche was de beste tot nu toe. Heerlijk lang buiten gezeten, gingen om 24.00 uur het bed in en vielen als een blok in slaap.

5 gedachten over “10) Murchinson Falls – Hoima”

  1. In Kampala maar even bij de echte bakker BROODD een broodje halen zou ik adviseren.
    Volgens mij voldoet de reis helemaal aan jullie verwachtingen met alle beestenboel die je ziet en op je pad krijgt.
    En zo waar af en toe wat luxe wat betreft het verblijf, stiekem ook wel lekker
    Veel plezier verder

    Nog even een tip , niet te hard langs de souvenirwinkels rijden hoor ! Oftewel de schatten van Oeganda .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.