2) Jinja – Sipi Falls

The Beginning of the Nile.

Wij hebben de beginning of the Nile bezocht. Een zo bijzondere plek waar de backpackers overnachten met uitzicht op de Nijl. Een betoverend plaatje. Een terras met uitzicht op de Nijl. Er was een tent voor ons gereserveerd maar wij verkozen toch een stenen hut. Wij hebben als VOC' ers toch een besluit genomen om luxer te overnachten. Met een meerprijs van 12,00  euri's gingen wij akkoord alleen hadden wij niet het uitzicht direct op de Nijl. Het was een knus huisje, Krap voor onze bagage maar we waren allang blij dat er een bed stond en een douche was waar koud water uit kwam. We hebben prima geslapen ondanks dat er tot s`avonds laat nog een feest plaats vond. Door de zware basgeluiden werden wij uit onze slaap gehouden. Paul slaapt overal dus die heeft niets vernomen van het feest. Kees des te harder. Wij hebben tijdens de zinderende hitte een biertje genomen maar bij Kees viel het te zwaar. De volgende ochtend na de tassen te hebben gepakt was het tijd voor het ontbijt. Het ontbijt bestond uit museli met vruchten en yoghurt maar het toetje was een tropical smooty. Een heerijk zoet drankje wat geserveerd werd in een bierpul. Alle bagage vastgesnoerd op de motor  vertrokken wij vroeg naar Sipi Falls. We waren nog geen 2 km op weg of de accu van Kees lag al op straat en zijn tas hing er ook een beetje sneu bij. Kortom de sfeer was opeens omgeslagen in een wat depri fase. Terwijl wij de situatie stonden te bespreken moest er weer een oplossing worden gezocht. Wij stonden te debatteren attendeerde Paul Kees op het feit dat hij een waterval hoorde. Nu het was geen waterval maar 20 meter van ons regende het pijpenstelen. Wij stonden met ongeloof te kijken dat het daar regende en wij droog stonden. Plotseling begon de bui zich over ons heen te storten. We wisten niet hoe hard wij moesten schuilen maar er was niets te schuilen met als gevolg dat wij drijf nat waren plus onze bagage. Dit was onze eerste mentale dreun. We konden niet voorkomen om door en door nat te worden omdat onze regenpakken in onze nieuwe waterdicht tas zaten. Wij moesten nog veel leren hoe je een bagagetas in moest delen. Het weer zag er somber uit. Wat normaal rood stof is stroomt nu als een klei waterval van de berg af. Het mooie van Oeganda is dat de zon de groter redder is. Kees was goed voorbereid maar had zijn buf niet om zijn nek gedaan met als gevolg dat er een insect met grote snelheid in zijn nek had gestoken. Het deed gruwelijk pijn. Paul gevraagd om te kijken en eventueel de angel er uit te halen. Dat is gelukt maar de zwelling ontwikkelde zich steeds meer met als gevolg dat er een enorme reactie was ontstaan. Een enorme bult die steeds groter werd. Kees heeft zijn gehele apotheek bij zich. Dus smeren maar. Op de grote weg stopte Kees zijn motor. Het lukte met geen mogelijkheid om de motor aan de praat te krijgen. Paul intussen terug gekomen en schrok van de mededeling dat de motor het niet meer deed. Uiteindelijk bleek later dat de benzine op was. Gelukkig zijn er veel tankstations. Het probleem bleef beperkt. Maar het is toch schrikken op de tweede dag van de reis. Tijdens een tussenstop maakten we kennis met een vriendelijke man die drank verkocht. Er lagen ook een zak muffins die wij erbij kochten. We wilde genieten van de muffins maar die waren zo droog dat we ze aan de plaatselijke jeugd hebben gegeven. Kees had nog wat klemmen nodig voor zijn accu en gebruikte daarbij de plaatselijke bevolking. Een jongeman wilde dit graag voor Kees regelen en liep gelijk naar een winkel. Hij kwam niet met het juiste terug maar rekende wel veel. Omdat wij zijn vrienden waren gaf hij ons wel een sinasappel. De lodge bevond zich boven op een berg. Het was klimmen en nog eens klimmen. De regen kwam met bakken uit de hemel. Onderweg nog gescholen omdat de slagregens te heftig werden. Het was best gezellig want er stond een gezin te schuilen en je bent al snel aan de praat. We waren 2 kilometer van ons overnachting adres vandaan maar met deze slagregens ben je snel doorweekt. Uiteindelijk via de GPS hebben wij de lodge gevonden waar wij de enige gasten waren. Met verbazing keken we naar het complex met de mooie hutten waarvan een voor ons klaar stond . Een vriendelijk jongeman, genaamd Mozes, ontving ons op zeer gastvrije wijze en deed direct een voorstel om een wandeling te maken naar de watervallen. We waren moe maar vooruit dat wilde we niet missen. Het weer klaarde weer op. Het was nat wat de tocht erg zwaar en glad maakte. We moesten een pad op door de weilanden naar boven. Het was een korte route volgens Mozes. Paul gleed al snel uit en zat onder de blubber. Kees had gelukkig goede wandel schoenen bij zich en bleef staande. Mozes hield het tempo hoog en wij liepen er hijgend achteraan. Er komen daar regelmatig toeristen maar een normaal pad maken is er niet bij. Halverwege de tocht stond er een jongen die je omhoog hielp en bovenop de waterval  die hiervoor een beloning wilde hebben vandaar dat ze het pad zo laten. Bovenop hadden we een geweldig uitzicht over de omgeving en de watervallen. Het was een paradijselijke plek die wij niet hadden willen missen. Het was al donker toen we terug kwamen en stond het eten al klaar. We waren na zo`n motordag en zo`n wandeling compleet gesloopt en gingen dus voldaan naar bed.

4 gedachten over “2) Jinja – Sipi Falls”

 1. Hi Guys, nou dit is weer een spannend verhaal zeg! Is je nek weer beter Kees?
  Wanneer ik het zo lees is het een behoorlijk lichamelijke inspanning en tegenslag.
  Maar jullie zijn kanjers zeker om op deze manier vakantie te houden. Succes met alles en vooral veel plezier!!
  Groetjes,
  Kitty

 2. hallo ,ik was bij jullie presentatie in Hilversum;was echt leuk en veel mensen vrage of jullie hebben een dvd over de heel reis

  1. Hoi Suzan,
   Sorry dat wij laat reageren maar er kan inderdaad een d.v.d. worden besteld. De kosten zijn € 10,00 excl. verzendkosten € 2.76.

   Groet,
   Paul en Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.