17) Titicacameer

Donderdag 8 mei 2008

Vanmorgen vroeg ontbeten en naar de kade gegaan waar ons bootje lag te wachten. De jongen die gisteren ons het kaartje had verkocht ging ook mee. We hadden een mooi plekje boven op het dek tussen de goederen die naar het eiland moesten. De boot zat behoorlijk vol en bij vertrek vond de kapitein het beter het bovendek te ontruimen van mensen i.v.m. instortingsgevaar. Nu weten jullie gelijk wat voor soort boot het was. Al snel kwamen de formaliteiten in werking. Ook voor zo´n boottochtje was het paspoort weer nodig. Iedereen weer opnieuw registreren waarna de vaart kon beginnen. Als eerste gingen wij naar de Uros eilanden waar mensen leven op rieten eilanden. Het was toeristisch maar zeer bijzonder. We kregen uitgebreid uitleg over het ontstaan van de eilanden hoe deze zijn opgebouwd uit riet. Alles maken zij van riet, je kunt het zelfs eten en dat hebben we ook gedaan. Maar de cavia smaakte lekkerder. Wij hebben nog een boottochtje gemaakt van een boot die geheel bestond uit, hoe raden jullie het, RIET. Dat was zeer relaxed. Het leek een beetje op ons eigen Riethoorn.

Toen nog een zeer lange tocht naar het eiland waar wij graag naar toe wilden. Tijdens de tocht ging er een zakje van een local rond met daarin cocabladeren. Wij moesten hierop kauwen, dat was goed voor ons omdat het helpt tegen hoogte ziekte. Je rook half Amsterdam uit je giecheltje en het smaakte ook bagger. Maar het is een sociaal gebaar een soort groet om elkaar coca bladeren te geven. Hier is een gemeenschap die geheel selfsupporting leeft. Een diamant in de zee. Het was heerlijk zonnig weer en een lekker verkoelend briesje. Het bleek dat de engels sprekende gids ons een persoonlijke tour gaf. Hij is geboren op dit eiland en kent alle ins en outs. Hij gaf veel informatie over planten, klederdracht en de historie. Dat was mooi meegenomen. We moesten nog een klim maken om het dorp te bereiken. Hij nodigde ons uit om te lunchen. Er waren twee mogelijkheden een omelet of vis. Toch maar beide gekozen voor de omelet. We kregen vooraf zonder dat we dat hadden gevraagd weer een kop soep. Dit is standaard. Erg lekker allemaal. De cocathee was het toetje nu alleen de lijntjes nog. We beschikten over weinig tijd dus snel aan de rondleiding begonnen. Er waren een paar bruiloften op het eiland aan de gang. De meimaand is hier de enige maand dat er getrouwd mag worden. Plotseling nodigde hij ons uit door mee te gaan naar een bruiloft. Deze duren daar 5 dagen waarvan het bruidspaar een zeer passieve rol vervult. Het is de bedoeling dat de gasten geld spelden op de kleding van het bruidspaar. Wij naar binnen en op10 vierkante metereen binnenplaatsje kwamen wij ogen te kort. Is dit een uitzending van bananasplit ? Echt onvoorstelbaar. Je kon direct merken dat ze al een behoorlijke tijd aan het feesten waren. Er stond een bandje te spelen die telkens het zelfde deuntje speelde wat niet zo verwonderlijk was aangezien zij al beschonken waren en dan zeggen we dit nog netjes. Links en rechts lagen mensen op de grond hun roes uit te slapen. Zelfs toen Kees per ongeluk op een mevrouw haar hand bleek te staan reageerde zij niet. Kees wilde zo graag zijn excuus aanbieden maar dat kwam bij haar niet binnen. De drank werd voornamelijk uit colaflessen geschonken en het onderste van een plastic fles diende als beker. Er zat natuurlijk geen cola in maar een zelf gestookt goedje waar zelfs de gids enige slokdarmverbrandingen van over hield, althans zo kreunde hij toen hij het spul uit een dopje van een fles in een keer naar binnen sloeg. Wij hebben samen zoveel aangeboden gekregen maar wij gaven als motivatie dat ons maagdarmflora niet tegen dit spul bestand zou zijn maar dat het erg vriendelijk was. Oude dames stonden  te dansen en waren in trance. Trouwens bij alle gasten hingen de oogleden op half. En een partij coke werd gekauwd dat zelf Nederland er een jaar van kan snuiven.

Paul heeft een biljet van 10 sol op de bruidegom geprikt en beide gefeliciteerd. Wij waren eigenlijk teveel onder de indruk dat we nauwelijks meer wisten, moeten we filmen, foto´s maken of gooien wij ons in het feestgedruis. Kees heeft heel even op een gitaar mogen spelen maar deze was zo vals dat hij ´m direct heeft terug gegeven. Je moet er blijkbaar stomdronken voor zijn. Buiten waren vrouwen met kinderen de aardappels aan het schoonmaken. Maar een ander ging er zijn handen in wassen. Maar goed, de gids vertelde dat de mensen die hier leven gemiddeld honderd jaar worden. Snel terug naar de boot. Eerst nog een lekker pad af met ruim 500 treden.

Wij waren de laatsten waarop ze op de boot op zaten te wachten. De boot was stamvol geladen met locals. Het was nog steeds mooi weer dus op het bovendek in het zonnetje. Maar aan de horizon zagen we een dreigende lucht die ook de reden was dat wij naar binnen moesten vluchten. De wind stak in een keer op en er vlogen matrasjes in het water. De hut was zo vol maar voor ons werd er gewoon  plaats gemaakt. Moeders met kinderen die op de grond liggen, mensen die een boek lazen etc. Kortom een gezellige sfeer. De tocht duurde 3 uur. Er was toch weer met ons beide dit keer een sterke behoefte te toiletteren. We hebben ons best gedaan om het op te houden want het toilet aan boord bestond uit een pot met een gat en daarnaast een emmer water om door te spoelen kortom toch proberen op te houden. Het weer werd steeds slechter, golven van een meter waren geen uitzondering. De wal gehaald en een sprintje gezet naar de hostel en opgelucht een fatsoenlijk pot konden gebruiken. We weten nu wat vrouwen mee maken tijdens de weeën.

Morgen vertrekken we mogelijk richting Bolivia als we de motoren uit het internet café kunnen krijgen. Het kan een geveltje kosten als we er maar uit kunnen. We houden jullie op de hoogte,

Een dag om nooit meer te vergeten.

Hasta la vista.

Reacties :

Karla

Geplaatst op 9 mei 2008

hallo mannen ,nou ze zijn daar wel helemaal de weg kwijt na een bruiloft zo te zien en te lezen.Avontuurlijk boottochtje achter de rug en … het respect voor vrouwen lijkt tijdens de trip toe te nemen.Hier het Pinksterweekend voor de boeg met daarin ook moederdag.Het is hier prachtig zomerweer dus we genieten metvolle teugen van het buiten leven.Succes met de trip en geniet nog maar even van het leven daar.
Kees voor jou even een berichtje op de hotmail van Paul ,onderwerp “vakantie juni”.
Als het lukt graag snel reageren

groetjes en veel plezier

Eddy List

Geplaatst op 9 mei 2008

ha die kees en paul
fantastisch om die verhalen te lezen , wat jullie allemaal meemaken !! wat een appart wereldje !! ik wens jullie nog veel plezier (en niet teveel aan de coka) hahaha
groetjes vanuit een zonnig huizen!!

groet eddy en bertha

Paula

Geplaatst op 9 mei 2008

He, lieve boys!
Nou dat was bepaald niet; hoe zachtkens glijdt ons bootje daar over t spieglend meer. geweldige verhalen, zeg zoen Paula

Jinke

Geplaatst op 9 mei 2008

Ongelooflijk! Super leuk om jullie te volgen,op deze manier!Iedere ochtend(al is het nu om 6 uur of 10 uur)zet ik direkt de pc aan om weer een geweldig verhaal te lezen.Leuk begin van de dag.Ook de foto’s zijn mooi,wat een ander leven dan bij ons.Kan me voorstellen dat jullie veel bekijks hebben……Wat een wereld reis,zeg.Volgende keer maar een reis door Fryslan.Ik zorg wel voor bed en brogje(broodje)Haha. Veel plezier nog!

Groet vanuit een zonnig fryslan,Jinke

Mattie

Geplaatst op 9 mei 2008

Man wat een riet!!! Het is net het Genemuiden van Zuid-Amerika Was het niet zo dat ze riet op de grond moeten blijven leggen, omdat het aan de onderkant door het water wegrot. Prachtige foto’s weer en jammer van de ongestemde instrumenten. Heeft blijkbaar geen invloed op de stemming van de bruiloft.

Blijf genieten!!!

Suziewan

Geplaatst op 9 mei 2008

www.leukverhaaltje.nl groetjes uit zonnig Hilversum

Miep

Geplaatst op 9 mei 2008

Goeiemorgen globetrotters,
Wat heb ik hier in mijn eentje zitten lachen, het is echt niet te geloven wat jullie allemaal meemaken.
En dat je na zo’n avontuur ook nog de inspiratie en de fut hebt om het op te schrijven is helemaal fantastisch!!
Ik geniet er bijzonder van en wens jullie maar weer goede reis.
Miep.

Ria

Geplaatst op 9 mei 2008

Goedemorgen allebei

Handig zo’n parkeerplaats. de billen zullen wel ontwennings verschijnselen vertonen!!
Wat prachtig daar, zo kleurrijk. En…. jullie lijken wel reuzen….
nog veel plezier.

groetjes Ria

Marjolein

Geplaatst op 9 mei 2008

Goedemorgen!!                                                                                                                    Haha, ik moet elke keer zo om jou lachen pap! Die klederdracht staat je goed
Onvoorstelbaar wat jullie allemaal meemaken! Kan niet wachten de verhalen live te horen!
Hier in NL nog steeds prachtig zomer weer! In Amsterdam is het dan ook n klein beetje vakantie elke dag!
Geniet weer van de volgende trip!

Liefs!!

Marjolein

Belinda Vlasman

Geplaatst op 9 mei 2008

Hallo Paul en Kees,
Volgens mij hebben jullie een prachtige dag achter de rug, zonder de motor.
De foto’s zien er zo kleurrijk uit, prachtig.
De jas/vest staat jullie prima. Erg mooi.
Hopelijk staan jullie weer op zonder buikklachten.
Geniet van de dag die komen gaat, ga ik ook doen. (ben onverwachts toch vrij)
Groeten vanuit een zeer zonnig nederland.

Mattie

Geplaatst op 9 mei 2008

Beste Winnetou & Old Shaterhand,                                                                                   Toch wel handig als je je stalen ros in een internet cafe hebt staan. Altijd een kompjoetur bij de hand. Was het niet vreemd om de motor een dagje te laten staan?
Apart spul die coca bladeren ennuh rare jongens af en toe; die Peruanen.
Chiel! Die Peruaanse kleding staat je prima.
Klinkt als een mooie en releaxte dag.
Hou ‘m hoog en droog

Frank vlasman

Geplaatst op 9 mei 2008

Ha broertje,
Erg leuk om jullie verslagen te lezen. Ik liep een aantal dagen achter maar heb de laatste 2 dagen de schade ingehaald en alle verslagen doorgenomen.
Erg knap dat jullie telkens na weer zo’n vermoeiende dag de puf hebben om dit uitgebreid te beschrijven.

Keep on the wheels rolling…

Will van Eijk

Geplaatst op 9 mei 2008

mogge,waar jullie de inspiratie vandaan halen om zo’n geweldig reis verslag te mailen vind ik ongelovelijk en heeeel sociaal want het moet jullie een goed gevoel geven zoveel mensen te laten mee genieten van alles wat jullie beleven.[ wat zullen jullie moe zijn als jullie thuis zijn] Wie weet zegt de Baas nou ‘manne’dit vond ik zo goed en hier hebben zoveel mensen van genoten we maken er achteraf een dienstreis van. IK vertrek a.s.zondag naar Philadelphia maar kan jullie daar via de mail verder volgen.lieve groet Will.