11) opweg naar de hoofdstad

Vandaag vanuit Penjikent vertrokken naar de hoofdstad Doesjanbe. We wilde daar vroeg zijn zodat de motor van Kees daar nagekeken kon worden. Vroeg opgestaan aangezien we ruim op tijd wakker zijn en ons bio ritme nog in de stand Kirgizië  staat. Beiden leken genoeg hersteld van de darmproblemen om weer te gaan rijden. De ontbijtmevrouw had zich waarschijnlijk verslapen dus moesten we daar nog even op wachten. Na het ontbijt gooide de buurman tegen betaling van 20 som ( 1,83 euro) de ijzeren poort open waar onze fietsen 2 nachten hadden gestaan. Het was een schitterende route door de ruige bergen. Vroeg op straat al veel mensen en wij waren dan ook als een koning te rijk. Zwaaien zwaaien en nog eens zwaaien van jong tot oud van man tot vrouw iedereen wuift hier naar ons. De kinderen maken het extra spannend. Zij horen in de verte het geluid van de motoren en stuiven dan van het land de weg op voor een “high five” wat tot levensgevaarlijke taferelen kan leiden. Meestal doen we daar niet aan mee maar Paul kon de verleiding soms niet weerstaan en zo’n “ high five” voelt dan voor zo’n kinderhand met 50 km per uur meer als een corrigerende tik. Het leek in de achteruitkijkspiegel of ze nog minuten lang stonden te tollen. De mooie route door het ruige berglandschap verliep voorspoedig. De weg was mooi en de zon scheen ook vandaag weer volop. Vooraf was er toch enige vrees voor de Anzob tunnel. Deze 5km lange tunnel zou geen wegdek hebben en ook geen verlichting. Hij bleek een opknapbeurt te hebben gehad. Het wegdek was voor deze regio goed en er was een minimale lichtbron aanwezig. In Nederland was deze tunnel acuut gesloten. Ook was er niets van afzuiging van de roetdelen aanwezig. En 5 km je adem inhouden is net iets teveel. Gelukkig was ook hier licht aan het einde van de tunnel. Daarna volgde een hele serie tunnels die wat korter waren . Hier zat geen verlichting in . En om het extra moeilijk te maken waren er ook exemplaren met bochten. Van het ene moment vol de zon in je gezicht, en een seconde later in het pikkedonker. De automobilisten schijnen hier niet zo veel last van te hebben want die scheuren onverminderd hard door. Een gevaarlijke toestand daar op die berg. Beneden een gezellig tentje opgezocht om wat te eten en te drinken. De gastheer moest om Paul lachen en vertelde dat hij zich beter eerst kon wassen. Zijn gezicht was zwart van de roet. Bij Kees viel dit mee, die had een bescherm doek gebruikt. Daarna nog een klein stukje naar de hoofdstad om eerst maar eens de motorzaak te vinden. Een drukke grote stad maar de wegen zijn erg ruim en breed opgezet. De eigenaar van de zaak gevonden die een blik wierp op de motor, “ hebben jullie al een slaapplek” vroeg hij. Dat was niet het geval dus dat eerst regelen . Er waren volgens hem 2 hostels en 1 hotel in de buurt. Hij ging gelijk bellen en ging ons daarna voor met de motor. Het eerste hostel had op een 6 persoons kamer nog een stapelbed vrij. Hij zag gelijk aan onze blik dat dit hem niet ging worden, zo tussen allerlei hippies, dan pakken wij het hotel wel !! . Hij weer bellen en vond ons gestoord als wij dat zouden doen dit koste namelijk 80 dollar per persoon. Hij belde gelijk met een ander hostel. Die bleek nog een kamer vrij te hebben met 2 bedden en weer scheurde hij voor ons uit. Dit zag er wat beter uit dus gelijk maar genomen. De motorman vertelde dat zijn zaak tot 19.00 open zou zijn en dat we eerst maar even moesten douchen ( er zat nog wat roetdelen en fijn stof in het gelaat ) en dat hij om 17.00 voor ons tijd had. Wij stonden om 17.00 fris gedoucht met de motor bij de man die keek en gluurde naar de motor van Kees. Toen zei hij, “morgen om 9 uur ga ik er aan beginnen”. We hebben de motor bij hem achter gelaten en de stad in gegaan om wat te gaan eten.

10 gedachten over “11) opweg naar de hoofdstad”

 1. Wat een reis zeg, ben heel benieuwd naar de foto’s.
  Tot nog toe veel stof happen, en buikperikelen….
  Hoop wel dat jullie van de reis en natuur genieten😁😁😁
  Nog mooie dagen en veel plezier samen.
  Gr Christien

 2. Zo bijzonder, geweldig, prachtig en mooi. Maar ik zou voor geen goud met jullie willen ruilen. Hele goede reis en geniet ervan! Dan geniet ik thuis met jullie mee!

 3. Hoi Kees en Paul,

  Geweldig om jullie verhalen te lezen en jullie avontuur te volgen via bikerdreams. Een hele onderneming.
  Maar een geweldige reis. Hoop dat er weer een mooie film van wordt gemaakt. Nog veel reisplezier.
  Groeten jan en lidy

 4. Dag Kees en Paul,

  ik geniet iedere dag van jullie ervaringen; het is net of ik het meebeleef.
  Een hele goede reis verder.

  Groet vanuit Zaandam

 5. Ik ben wat later ingehaakt om jullie verslag bij te houden. Maar ben nu bij, Veel plezier en blijf maar doorkomen met die mooie verhalen.

  Gr. Marco

 6. Hi Kees en Paul,

  Het is wel even anders dan een weekje Bergen aan Zee
  Jullie zijn me en stel lefgozers, leuk om weer te lezen!
  Succes met alles en geniet!
  groet,
  Kitty

 7. Nou dit is wel wat anders dan een weekje Bergen aan Zee. (2?)
  Jullie zijn me ook een stel lefgozers, heel veel succes, hopelijk niet meer aan de sch…t ,maar lekker genieten van al die avonturen!

  Veel plezier en tot het volgende verhaal!
  groetjes,
  Kitty

 8. Hoi Mannen wat ń mooie verhalen hebben jullie zeg , wat ń avontuur leuk om te lezen , wij wachten weer op ń mooie film geniet verder nog van jullie reis. Gr. Van Martien en Riet uit Twello.👍🌞🏍.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.