10) Pyamadag

Na een lange zware nacht hebben we een besluit moeten nemen om een extra rustdag in te lassen. Paul heeft behoorlijk last gehad van zijn diarree klachten. Er was een druk verkeer naar de wc pot. Misschien niet al te frisse info maar Paul voelde zich ziek en slap het is zoals het is. We zullen nu de keuze moeten maken. Op het programma stond een bezoek gepland aan de zeven meren. Wanneer we deze morgen alsnog willen bezoeken moeten we de Pamir Higway links laten liggen. Wat even belangrijk is dat Kees zijn motor na moet laten kijken want de hoeveelheid olie die de motor verliest neemt toe. Willen we verder willen rijden dan zal de motor in goede conditie moeten zijn. Wij hebben de gegevens van de verhuurder uit Osh toegestuurd gekregen van een motorbedrijf in Doesjanbe. Daar kunnen we ons melden voor een reparatie. Of het een grote of een kleine reparatie wordt horen we aldaar. We bekijken het per dag en stellen telkens onze situatie bij. We moeten wel want het vliegtuig wacht niet op ons vandaar.
Vanmorgen ontbeten in een mooie ruimte niet overdadig maar prima. Paul heeft weer een beetje gegeten. Na het ontbijt bij de receptie een dag bijgeboekt dat was geen probleem. Lekker gedoucht nog even op bed liggen chillen. Op weg naar de apotheek en om wat te drinken. We zagen een overdekte markt met oa kleding, groente waar wij doorheen zijn gewandeld. Aan het begin stond er een jongen die goed Engels sprak. Hij hielp zijn moeder die normaal op de markt staat. Hij was zeer geïnteresseerd in ons en vroeg waar wij vandaan kwamen. Hij had een duidelijke visie over zijn toekomst en zijn land. Kijkt verder dan hier, bezoek landen dan leer je zoveel vertelde hij. We mochten fruit pakken maar het aanbod hebben we af moeten slaan. Bij ons afscheid groette hij ons vriendelijk met zijn hand op zijn hart en een kleine buiging. Op weg naar de apotheek lieten wij ons weer verleidden om een soort ouderwets pretparkje te bezoeken Het was daar een drukte van belang. Jong en oud vermaakten zich. Het weer is hier fantastisch wel warm maar met een heerlijk briesje was het goed toeven. We zaten op een bankje te kijken naar een oud krakkemikkige draaimolen waarna een jonge knul naast ons kwam zitten en ons het hemd van ons lijf vroeg. Hij wist zelfs te vertellen dat er een groep mensen een aparte taal hebben nl de Friezen. Hij kende alle Nederlandse voetbalclubs inclusief de vele namen van de spelers. Heineken, dat de Vlamingen en Nederland dezelfde taal spreken en dat er in Nederland een miljoen immigranten wonen. Hij kwam zelf uit Rusland en heeft Mongools bloed. Zijn beroep is schrijver van historische documenten/studies. Uiteindelijk de apotheek gevonden en toen Paul via Translate wilde uitleggen pakte hij direct een doosje pillen al tegen diarree. Daarna nog even wat gedronken en Paul nam gelijk zijn eerste dosering in. Paul knapt goed op hoeft nauwelijks naar meer naar het toilet. Nu nog iets te eten en hebben een leuk restaurantje gevonden waar je heerlijk kunt eten. Het eten is goed binnen gebleven. Beide hadden een beefshaslick
met brood en Kees sap van de granaatappel. Weer even chillen en om zes uur zijn we opnieuw naar het restaurantje gegaan voor een shaslick van kip. Heerlijk gegrild vlees met brood en salade. Kees ontmoette een Fransman die Kees aansprak over het sapje wat niet op voorraad was volgens de bediende maar de Fransman had blijkbaar veel zeggenschap en kreeg het voor elkaar abrikozensap aan Kees te serveren in plaats van weer het granaatappelsap. Waar we maar niet aan wennen is het drinken wat je bij je eten besteld. We zijn er ondertussen achter dat je niet een glas drinken besteld maar dat je een flesje krijgt. Ook al zeg je erbij dat je een klein flesje wilt, dan nog word er een grote gegeven. Kees kreeg zijn sap in een liter pak en de Fnta van Paul in een anderhalve liter fles. Paul wilde afrekenen en gaf fooi maar dat willen de meeste mensen liever niet. Als toetje hebben we een heerlijk ijsje gekocht. We liepen terug in onze korte broek en we zijn echt de enige mannen in de stad en misschien in heel Tadzjikistan.
Samengevat was het een fijne dag die ons goed heeft gedaan.

4 gedachten over “10) Pyamadag”

 1. Weer een heel mooi verhaal en blij dat het met Paul weer de goede kant op gaat , zoals het geschreven is geniet ik volop van jullie reis ….
  Geniet ervan Grt Eddy

 2. Hallo heren.
  Fantastisch om de verhalen te volgen.
  Zijn weer heel benieuwd naar de film.
  Vliegt de drone af en toe nog mee?
  Veel plezier nog.
  Groeten Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.